Groene biografie van Arie Koster in een notendop
Sinds 1980 geef ik lezingen, workshops en meer. Ik heb daar nooit een boekhouding van bijgehouden, maar dat moeten er tot nu toe wel zo'n 900 geweest zijn. In een paar honderd interviews met dagbladen, groene tijdschriften en voorwoorden in boeken werden altijd wel een paar opmerkingen gemaakt over mijn verleden. Ook op internet circuleren verschillende pagina’s die iets over mij zeggen. zie bij voorbeeld-- Beschrijving imkerpedia
Daarnaast kreeg ik voortdurend allerlei titels opgeplakt waarmee ik het grootste gedeelte van het alfabet zou kunnen vullen: variërend van Ambassadeur van het Europees Natuurbeschermingsjaar tot ZZP-er.
Bij iedere lezing wordt wel de vraag gesteld: wat ben je nu eigenlijk: hovenier, bioloog, stadsecoloog, imker, docent, entomoloog of de laatste tijd bijenmakelaar?
Eerlijk gezegd weet ik dat zelf niet. En het doet er ook niet toe. Het zijn allemaal aspecten waar ik mee bezig ben geweest en nog ben. Bewust of onbewust worden ze geïntegreerd in mijn groene werkzaamheden. Meer kan ik er eigenlijk niet over zeggen. Ik doe wat ik moet doen en ik doe wat ik wil doen. Dat betreft in hoofdzaak vegetatie- en groenbeheer in relatie met bloembezoekende insecten. Afhankelijk van de vraag zit je de ene keer op de stoel van de tuinman de andere keer ben je stadsecoloog. Als je verschillende groepen mensen bij elkaar wil brengen om de situatie van de bijen te verbeteren ben je bijenmakelaar, maar als de verbetering van de woon- en leefomgeving voorop staat dan kom je in het sociaal-culturele gebied. Dan ben je opbouwwerker in mijn geval een groene opbouwwerker.
Welk etiket daar op wordt geplakt heeft altijd heel ver van mijn bed gelegen. Soms moet je jezelf ook een titel geven om herkenbaar te zijn. Maar om een tipje van de sluier op te lichten, heb ik een groene biografie in een notendop over mij zelf samengesteld.
In deze groene biografie zijn de aspecten van mijn werkzaamheden genoemd die voor mij het meest van betekenis waren en zijn . Er waren ook veel andere aspecten die allemaal hun eigen positieve of problematische omlijsting hadden. Het literatuuroverzicht geeft daar een beeld van.