Economische betekenis van bomen --- Meer tekst
Bomen in de stad moeten een hoger doel dienen dan alleen een bijdrage leveren aan de economie. In ieder geval dient het economische belang verder te gaan dan het beïnvloeden van de huizenprijs en de onroerendgoedbelasting. De bomen zorgen bij deze vorm van economie voor een speciale sfeer. Het gaat niet alleen om handel, maar ook om immateriële zaken als recreatie en welzijn, die boekhoudkundig niet direct in geld zijn uit te drukken.
 
Economisch -- Als we het over de economische betekenis van stadsbomen hebben, denken we meestal aan de waarde die bomen voor onroerend goed in de buurt kunnen hebben. Vaak in combinatie met andere groene elementen, een parkje of een groenstrook. De aanwezigheid van bomen kan er toe leiden dat de prijs van huizen enkele procenten hoger is. Dit mag echter niet het hoofdargument zijn om bomen te planten. De economische waarde weegt waarschijnlijk niet op tegen de immateriële waarde van bomen.
 
Bomen rond kantoorpanden -- Deze bomen hebben een parkachtige uitstraling en het is ook nog eens in het centrum van de stad. Zo'n parkachtige uitstraling kan invloed hebben op de prijs van deze gebouwen. (Groningen 1992)
 
Bomen bij herenhuizen -- Deze bomen verhogen de status van deze huizen. (Sneek 2004)
 
Economisch

Plekken met bomen zijn al eeuwenlang toplocaties om te wonen. In dit opzicht zijn bomen veel geld waard. Een huis stijgt in waarde, omdat door de aanwezigheid van bomen de vierkante meterprijs van de kavel hoger wordt en ook de onroerendgoedbelasting stijgt. Maar wat is de economische waarde van bomen, die voorvloeit uit moeilijk meetbare immateriële functies: gezondheid, welzijn, sfeer, educatie en luchtzuivering? Economie wordt niet alleen gedicteerd door financieel belang, maar op lange termijn ook door ecologisch belang, inclusief het welzijn van mensen. Deze factor is vaak niet of moeilijk te meten, maar met gezond verstand wel te beredeneren. Zie ook bij betekenis groene ruimte: Economische betekenis

 
Literatuur
Luttik, J. (2000). The value of trees, water and open space as reflected by house prices in the Netherlands. Landscape and Urban Planning 48: 161-167.
Orland, O., J. Vining & A. Ebreo ( 1992). The effect of street trees on perceived values of residential property. Environment and Behavior 24 (3), 298-325.
Price, C., 2003. Quantifying the aesthetic benefits of urban forestry. Urban Forestry & Urban Greening 1, 123-133.
Willis, K.G. & G.D. Garrod (1993). The contribution of trees and woodland to the value of property. Arboricultural Journal 17 (3): 211-219.